Kompanjonavtal

Vad är ett kompanjonavtal?

Om ditt bolag har fler än en ägare ska du ta fram ett kompanjonavtal (kallas även ägaravtal, aktieägaravtal eller handelsbolagsavtal). Hur avtalet ser ut och vilka bestämmelser som behöver finnas med beror på många olika omständigheter. Det är därför svårt att bara ”ta” ett exempel du hittar på nätet eller får av grannen utan att först skriva om och anpassa detta till din verksamhet.

Här är exempel på några frågor som du br fundera igenom när du ska skriva ett kompanjonsavtal.

Är någon av ägarna gift?

Om en kompanjon är gift är det bra om hen ingår ett äktenskapsförord med sin partner så att ägandet i bolaget blir kompanjonens enskilda egendom. Annars finns risken att bolaget i framtiden dras in i en skilsmässa. Tänk att driva bolag tillsammans med två personer mitt uppe i en skilsmässa...

Få man gå till konkurrent?

Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Begränsa risken för att en ägare startar upp en konkurrerande verksamhet eller tar med sig viktiga anställda och kunder. Det kan vara en bra idé att ha med en straffavgift för den som bryter mot förbudet eftersom det kan vara svårt att få skadestånd.

Är det tillåtet att sälja andelar i bolaget?

Din kompanjon säljer plötsligt sin andel utan att du fått möjlighet att tycka till. In kommer en okänd människa som du nu ska samsas med. Självklart en stor risk för konflikter.

I ägaravtal finns därför regler om när, till vem eller hur en delägare får sälja sin andel i bolaget. I vissa fall har man även med bestämmelser som kan tvinga en ägare att sälja om vissa omständigheter är uppfyllda. Ett vanligt exempel är när det finns en väldigt stor ägare i bolaget. Om storägaren får ett bud på bolaget som hen är nöjd med är det ofta rimligt att denne ska kunna tvinga en liten ägare att sälja till köparen på samma villkor som storägaren. Ibland finns även en bestämmelse som ger övriga ägare rätt att köpa tillbaka andelarna om dessa sålts trots att det är förbjudet enligt avtalet. Det är därför mycket viktigt att ägarna har kommit överens om hur de vill ha det.

Ska rättigheter överföras till bolaget?

Den som skapar texter, logotyper, källkod, bilder etc. har vissa rättigheter till det skapade. För att bolaget tryggt ska kunna nyttja rättigheterna även i framtiden är det viktigt att dessa överförs till bolaget. Detta görs ofta i aktieägaravtalet. Om inte detta sker finns risken att skaparen senare kräver ersättning från bolaget för att bolaget ska få fortsätta utnyttja rättigheterna. Eller så kan skaparen sälja eller licenslera ut rättigheterna till ett annat bolag.

Ska vissa beslut kräva att alla ägare är överens?

Har du sett filmen ”The Social Network”? Filmen beskriver en situation där en medgrundare och delägares andel och inflytande i aktiebolaget minskar utan att han är medveten om detta. För att undvika beslut som är negativa för en viss ägare, innehåller aktieägaravtal ofta regler om att vissa beslut kräver att alla eller vissa stora ägare är överens.

Tänk på att de frågor som dyker upp i kompanjonsavtal är komplicerade. Överväg att ta hjälp av en jurist.